Hsp mijn kwaliteit

Wat is hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit  is geen aandoening of een stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Je wordt ermee geboren, wat inhoudt dat je er niet vanaf kunt. In Nederland is naar schatting 20 % procent van de mensen hoogsensitief. Dat betekent dat er in Nederland 3 miljoen mensen hoogsensitief zijn. Dat is ruim 3 keer de gehele bevolking van Amsterdam (of 9 keer die van Utrecht). Bij een hoogsensitief persoon, die we kortweg HSP noemen, is het zenuwstelsel zeer gevoelig afgesteld en de hersenen van een hoogsensitief persoon of HSP verwerken informatie veel dieper. Je neemt veel meer details waar en hierdoor raak je sneller gestrest. Dit heeft een negatieve invloed op je weerstand, waardoor je sneller lichamelijke en geestelijke klachten kunt krijgen. 

Niet iedere HSP is hetzelfde. De uitingsvorm is ook bij iedereen anders. Dit is afhankelijk van verschillende factoren en leefomstandigheden. DÉ HSP bestaat niet.

 

 

 

 

 

Jouw kwaliteiten op een rijtje

Video afspelen

In deze video neem ik je mee in de wereld van hoogsensitiviteit. Hoe neem je waar, wat zijn de belangrijkste kenmerken.

Hieronder kun je het bestand mondboord downloaden, print deze uit zodat je mee kunt kijken als ik je uitleg geef over alle in en out’s over Hoogsensitiviteit.

Moadbord

Hieronder kun je het bestand mondboord downloaden, print deze uit zodat je mee kunt kijken als ik je uitleg geef over alle in en out’s over Hoogsensitiviteit.

Jezelf anders voelen

Een natuurlijke reactie van mensen is dat we gaan categoriseren. Dat doen we om de continue stroom van informatie overzichtelijk te houden. Dat doen we ook met onszelf. We gaan ons vergelijken met anderen. Als we dat gaan doen dan krijgen velen van ons het gevoel er niet bij te horen omdat de groep  hsp kleiner is namelijk 20 % Je voelt jezelf in de minderheid en daarbij hoort het gevoel dat je buiten gesloten wordt.  We willen er graag bij horen, ook dat is normaal gedrag en gaan ons dan aanpassen aan de niet HSP’ers waardoor je je natuur verlogend en daardoor ontstaan de problematieken. Let minder op de verschillen en zoek juist de overeenkomsten de gelijkenissen